taketimebordercollies.blogg.se

Hur jag tolkar reglerna del 2

Kategori: Tävling

 

 

Denna gång ska jag ge min syn på vad ISDS regelverk säger om momenten delning, fålla och singel. Även denna gång ligger fokus på vad regelverket är ute efter och kräver att hundarna ska uppvisa för att bli bedömda. I närarbetes momenten är det andra egenskaper som grundarna och utvecklarna av Isds regelverk är ute efter att testa för att bibehålla kvaliteten hos border collien.

Delning.

*Två omärkta får ska delas av i den markerade ringen.

*Delning innebär manövrering av fåren av föraren och hunden för att hamna i den bästa positionen så hunden kan utföra en medveten delning av två förutbestämda får

* För att delningen ska vara utförd och bedömningsbar av domaren, krävs det att hunden delar av två av de omärkta fåren och visar kontroll över dessa.

*Det viktigaste är att testa hundens förmåga att dela eller separera de två omärkta fåren från de övriga.

*Det krävs att hunden visar sin förmåga att separera och hålla fåren från resten av flocken.

Vad menas?

I texten lägger man stor vikt vid att det är hunden som ska komma in och utföra delningen. Föraren får hjälpa till att skapa luckan där hunden ska komma in. Man använder det starka ordet kräver vid två tillfällen i texten om delning. Det som krävs är att hunden delar av de två fåren. Reglerna kräver  även att det är hunden som separerar och håller de två medvetet avdelade fåren ifrån de övriga.

Varför?

Herden kan i sitt dagliga arbete med sina djur behöva separera ett eller flera djur från den övriga flocken av olika anledningar. Minska betestryck, sjukdom, hälta mm. Att hundarna då har de genetiska förutsättningar för att tränas att utföra denna uppgift är väldigt viktigt. De egenskaper hunden behöver uppvisa i delningsmomentet är god samarbetes förmåga, mod och balans. Samarbete krävs från hunden för att kunna vara behjälplig med manövreringen av flocken så man kan få de får man verkligen vill dela av. Mod så att hunden även vågar komma in i trånga lägen och kanske även mot fårens ansikten. Balans för att kunna hålla ihop och driva bort de avdelade fåren.

 Fålla.

*När delningen är avklarad ska hunden återsamla fåren på ett praktiskt och arbetsmässigt vis. Föraren ska bege sig till fållan och hunden tar fåren till fållan.

*Det är förbjudet för föraren att assistera hunden att ta fåren till fållan.

*Det är hunden som ska manövrera fåren till en sådan position att fållan kan genomföras på ett bra vis.

Vad menas?

I detta moment vill man se att hunden självständigt kan förflytta fåren efter att den kan ha varit ganska styrd och satt under press av både får och förare i momentet delning. Det som det också läggs vikt på är att hunden har förstått sin uppgift att få fåren i en bra position för att lyckas med fållan.

Varför?

Självständighet är en viktig aspekt här om hunden ska kunna vara behjälplig på ett bra sätt i vardagen. När hunden har förstått syftet med en arbetsuppgift så är den så mycket mer användbar och det är det som reglerna åsyftar. Fållan symboliserar alla uppgifter där djur ska in i ett mindre utrymme, ett utrymme som fåren inte är vana vid. T.ex. fålla eller transport av något slag.

Singel.

*Ett av de två märkta fåren ska delas av i ringen och därefter vallas / arbetas på.

*Föraren är förbjuden att hjälpa hunden att driva bort fåret överhuvudtaget heller inte tvinga det mot hunden.

*Precis som med delningen är det hunden som ska komma in och dela av fåret.

*Den största hjälpen föraren kan ge sin hund är att hålla sig ur vägen och ge plats åt hunden att visa sin förmåga att dela och valla det ensamma fåret.

*Det är grundläggande att hunden ska kunna hålla det ensamma fåret ifrån de andra.

Vad menas?

Här testas antagligen de flesta av border colliens egenskaper på sitt yttersta. I detta moment ställer också regelverket sina tydligaste och tuffaste krav. Föraren är förbjuden att hjälpa hunden och föraren ska hålla sig ur vägen så att hunden kan visa upp sin förmåga och kvalitet. Man anser det grundläggande att hunden ska klara av detta.

Varför?

Detta är kanske det viktigaste momentet i konkurrens med hämtningen. Om man ser tillbaka till hur herde arbetet sköttes förr och fortfarande gör i många områden runt om i världen med lamning av stora grupper tackor utomhus på bete. Då är det otroligt viktigt att hunden kan hålla / valla en tacka som är i behov av assistans för att lammet ska komma lyckligt till världen. Det handlar om liv och död här! I förlängningen är det av stort ekonomsikt intresse att hundarna klarar av detta.

 

Kommentarer

  • heidi billkvam säger:

    Jag børjar bli ett stort fan :) så otrolig mycket bra skrivit !

    Svar: :)
    Jonas Gustafsson

    2013-01-14 | 03:12:27

Kommentera inlägget här: