taketimebordercollies.blogg.se

Vallning är en mental aktivitet.

Kategori: Träning

 

Det som skiljer border collien från andra vallande hundraser är dess förmåga att använda sig av ”eye”. Det innebär att de kan koncentrera sig på djur med sin blick på avstånd. Om de blir tränade att kommunicera med djur utifrån sitt ”eye”, växer förmågan fram att vilja flytta dem. Och det är vallhundens viktigaste uppgift!

En border collie är avlad att vara mjuk, så att vi kan kommunicera med den när den är fullt sysselsatt med att arbeta med djuren. Det är väldigt få border collies som är så hårda att de är svåra att kommunicera med. Oftast brukar det istället röra sig om förarens förmåga att hantera hunden (ha den i sin hand) samt att få hunden att förstå sin arbetsuppgift: flytta fåren framåt.

Att föra en vallhund kräver att man har den fullt i hand. Men det som GÖR en vallhund är dess förmåga att ha grepp om djuren när den skall flytta fåren i sin egen riktning. Det är då som det blir hundens ansvar att sköta jobbet. Föraren avgör från vilket håll djuren skall tas men det praktiska kan aldrig en människa utföra med sina kommandon. Skulle man frånta hunden dess huvudsakliga instinkt och bara förflytta hunden runt fåren (så att fåren blir skrämda att de rör sig i önskad riktning) blir hunden oftast frustrerad, spänd, het eller tvärtom avslagen och mer vid i sina flanker. En sådan hund når inte sin riktiga potential. 

Border colliens eye kan utvecklas så mycket mer än bara som en koncentrationsförmåga - det kan bli en optimal djurhantering. Det absolut viktigaste en vallhund bör ha, är förmågan att koncentrerat flytta djuren. Den skall kunna:

·        vara avslappnad i sin relation till djuren, (det betyder inte att den ska vara loj)

·        gå mot djuren koncentrerat

·        känna av djurens respektzon 

·        förstå att det är med koncentrationen och intesiteten i sin blick som trycker/flyttar djuren, inte farten (benen).

·        balansera djuren med koncentration för att djuren skall gå i hundens riktning

Om hunden röra sig för fort fram mot djuren kommer hunden troligtvis att tappa sin koncentration. Kvar blir bara en sorts psykisk spänning. Hunden klarar då inte av att TÄNKA på djuren – bara titta. Då är greppet om djuren definitivt borta. Då bör man omgående stoppa hunden och börja om framåt.

Om vallhunden inte lär sig utveckla sitt eye, brukar det handla om två saker; antingen är de för spända/heta (vana med för mycket fart) eller så ser de lite ”avdödade” ut (vana med för mycket lydnad). De brukar antingen glida förbi djuren ut på en dålig flank eller så går de rakt fram tills de går igenom flocken. I sämsta fall spricker de och tappar konceptet. I bästa fall använder de sig av sitt eye på en relativ låg nivå och håller sig koncentrerat tillbaka.

När hunden vet hur den ska förhålla sig till djuren och på vilket sätt man flyttar dem, så kommer hunden visa sin förmåga att själv balansera (hålla ihop) djuren i den riktning som den fick av sin förare. Det är en medfödd förmåga; border collien har, en inneboende kompass. Därför kan den själv ta initiativ till en flankering (sidoförflyttning) om det är något/några djur som avviker åt ett annat håll. Vid större flockar kommer hunden att behöva ha mer förståelse för flockens dynamik så att den är där det behövs som mest. När vi förare/herdar väljer att förflytta hunden med en flankering (sidoförflyttning) till en ny position och sedan ger den ett framåtkommando, förstår den att det rör sig om en ny riktning eller en ny punkt att sätta tryck ifrån. Ett framåt för den färdiga vallhunden skall betyda ta fåren rakt i den rikting den blev ombedd, att börja arbeta mot/på djuren.Det betyder inte att hunden ska gå rakt. Hunden ska använda sin mentala förmåga, sin koncentration, sin balans och sitt förutseende för att få djuren att gå så rakt stadigt och kontrollerat som möjligt. 

 

 

 

 

Kommentarer

  • Eva säger:

    Stort gilla på din blogg Jonas!

    Svar: Tack och välkommen tillbaka!
    Jonas Gustafsson

    2013-01-09 | 21:18:56
    Bloggadress: http://seglinge.se
  • Helene säger:

    Så otroligt generöst och fint av dig att dela med dig av dina tankar, reflektioner, din erfarenhet och kunskap. Intressant och berikande. Tack!

    Svar: Tack själv! Kul att du gillar det som skrivs här!
    Jonas Gustafsson

    2013-01-10 | 03:24:17
    Bloggadress: http://elgemyr.se

Kommentera inlägget här: